Vermoeidheid, vaak is er iets aan te doen!

Veel vrouwen hebben last van vermoeidheid, wat een enorme impact kan hebben op je kwaliteit van leven. Soms is het moeilijk om te achterhalen waar de vermoeidheid vandaan komt, omdat er veel oorzaken kunnen zijn. Maar soms is de oplossing eenvoudig en kan bijvoorbeeld een vitamine tekort het probleem zijn. Daarom is het eerste wat je kan doen bij vermoeidheid, je bloed te laten prikken om te kijken of hier mogelijk tekorten zijn. 

Ook hormoonschommelingen kunnen zorgen voor vermoeidheid. Vooral in de overgang is je lichaam op zoek naar een nieuwe balans en dat kost energie. In deze periode is vaak je slaapkwaliteit minder vanwege opvliegers en nachtelijke transpiratie.

Een andere oorzaak van vermoeidheid kan zijn als je jezelf structureel overbelast en regelmatig over je eigen grenzen gaat. Zo raak je vermoeid en op alle fronten uitgeput, wat stress in je lichaam verhoogt. Stress vreet energie en is een grootgebruiker van voedingsstoffen. Hierdoor bouw je sneller tekorten op. En van stress kun je minder goed ontspannen, waardoor de batterij nooit goed opgeladen kan worden. Een gezond en regelmatig voedingspatroon dat onder andere bestaat uit veel groenten en fruit en zo min mogelijk suiker is van groot belang.

Iemand met een gezond voedingspatroon zal zich altijd fitter voelen dan iemand met een ongezond voedingspatroon. Ongeacht of de vermoeidheidsklachten een medische indicatie hebben of niet. Voor alle processen in je lichaam heb je essentiële voedingsstoffen nodig. Zonder deze voedingsstoffen kun je op verschillende gebieden klachten krijgen, waaronder vermoeidheid.

Ben je vermoeid en blijf je het liefst de hele dag in je bed? Kijk eens of bovenstaande er mee te maken kan hebben. Probeer regelmatig momenten van ontspanning te zoeken. En als je te moe bent om te gaan sporten, ga dan wandelen. Goed voor jezelf zorgen is het begin van herstel!